nedeľa 24. júla 2011

Kedy u(a)ž úradne overiť GP?

Milá VKMn a všetky lokalizačné škice, povedzte mi, kedy už úradne overiť GP ja nešťastná/ý mám.
Vážené úradné overovateľky/ovia, dovolíte na slovíčko, nie som si celkom istý,
či je všetkým (hlavne neodídeným z KGK, dočasne odídení, či s pozastaveným členstvom už svoju životnú skúsenosť majú) dostatočne zrejmé, že na Vás sme geodeti, zhotovitelia GP existenčne závislí. Na rozdiel od úradných overovateľov, nám nikto nedonesie robotu priamo až na stôl. Nik nám so železnou pravidelnosťou nevyplatí mzdu, nie sme vôbec žiadni podnikatelia (mnohí to označenie vnímajú až ako hanlivé), geodeti sú prevažne drobní živnostníčkovia, nik nás nezastupuje, žiadne rohaté ani bez rohé odbory smerom k našim živiteľom nám netreba. Nemáme a ani nehľadáme inú možnosť, naopak svojich živiteľov si ctíme a vážime (okrem dákych kosa-kameňových výnimiek potvrdzujúcich pravidlo).
Pri svojej práci nemáme často zabezpečené ani len primerané, nieto ešte optimálne podmienky. Zima, mráz, páľava i všakovaký nečas je náš takmer dennodenný údel. Po podkladoch ku GP treba pátrať, osvetu šíriť, že nie všetky metre štvorcové na LV zapísané sú aj ozajstné, opravu operátu sťa tortúru absolvovať a aj GP podľa krajových mravov a zvyklostí presne na mieru urobiť a nepopliesť. No keď už sa s tým všetkým vytrápime a šťastlivo doputujeme až k Vám a Vy si dáte tú námahu, že naše dielo až NADINICIATÍVNE skontrolujete zhora na dol, od počiatku až do konca a aj naopak, prosím Vás láskavo o jednu jedinú maličkosť. Urobte to aj vo vlastnom záujme dôsledne a bez opakovaných pokusov, teda NA PRVÝ KRÁT.
Opak núti nielen k úvahám, čo je príčinou nie ojedinelého, no aj oprávneného (?) „nadhľadu“(!?) na zhotoviteľov GP, ale aj ako je to s profesionalitou, odbornou úrovňou a v neposlednom rade aj ľudskosťou v našej profesii. Nie ojedinelé, až úzkostlivé hľadanie zámienky, na v rekordne čo najkratšom čase vrátiť GP vyhotoviteľovi, sa javí v akom svetle? Ak iný GP, iného vyhotoviteľa s podstatne väčšími lapsusmi bol úradne overený, často bez pripomienok. Keď už všetky možné riešenia sme zavrhli ako horšie od zlých a rozhodneme sa ísť po radu k Vám, zvieme neraz, že každá rada je drahá a najmä tie čo nie sú po ruke, lebo v predchádzajúcom GP sa niekto len „netrafil“ a úradný overovateľ to prehliadol.
V neposlednom rade je to všetko v podstate vec výkladu veľmi nejasných pravidiel a podčiarkujem nie len tých posledných. Do podstaty a kvality merania nemá úradný overovateľ nielen ÚRADNÝ dôvod, ale ani REÁLNU možnosť zasiahnuť či VYLEPŠIŤ ho. Práve naopak „úradne“ danými možnosťami (zo svojej pozície a zväčša zaťažený „redtovskou optikou“, neojedinele až myslením) pôsobí, či chcel by, ako systematický vplyv, ktorého veľkosť je náhodná, pri nepozornosti, teda ľahšej ovplyvniteľnosti zhotoviteľa GP až dramatická. Nie je to pravidlom, no za desaťročia aj s takými som mal tú česť. To čo je predmetom neraz až enormného snaženia úradného overovateľa, je z pohľadu nejedného zhotoviteľa GP len bezduché vybíjanie sa (ak nechcem napísať strápňovanie) nad pochybeniami v minulosti, dokumentovanými stavom SGI KN. Tie sa zväčša pokladajú za posvätné a aj oprávňujúce pre mnohé SK sa nimi pýšiť.
Ak už teda máte, podľa Vás pádne výhrady k našej interpretácii, nemáme iných možností, len Vám vyhovieť, podľa možností s úsmevom na tvári. Dúfam, že Vám nevadí, že sa nestaviame pri tom do haptáku (pozoru), ako svojho času vo vojenskej rovnošate, nesalutujeme a ani poslušne nehlásime: vykonám. Nemáme však inú reálnu možnosť, po vykonaní toho Vami požadovaného (čo podľa nás často aj čosi kdesi akosi logiku úplne pozabudlo), ani podať účinnú sťažnosť (teda aspoň teoretickú, ako to za čias zeleného hávu bolo).
Od Vášho odobrenia závisí naša ďalšia púť k dopracovaniu sa k odmene za vykonanú prácu. Vaše opakované, viacnásobné vracanie GP, neraz pre rôzne malichernosti (vzhľadom k stavu SGI KN a súčasnej v podstate všeobecnej spoluprodukcii deformátov) je TO až pre mnohých z nás nedôstojné Vám zvereného „ÚRADU“.
Opakovaným nachádzaním ďalších akože nedostatkov, pôvodne (nevedome?) prehliadnutých, degradujete nielen kvalitu každej predchádzajúcej vlastnej kontroly, ale aj až spochybňujete jej opodstatnenosť a vystavujete sami sebe nelichotivé vysvedčenie.
V pohodlí svojej kancelárie, s kompletnou dokumentáciou pri ruke a toľká zmätkovitosť? Nedozrel už čas na hlbšie zamyslenie? Bez pričinenia geodetov, zhotoviteľov GP, by kataster dospel do finále nie nepodobnému stavu PK v roku 1963.
Či sa nám to na oboch stranách barikády páči a či nie, sme „odsúdení“ na spoluprácu. A to rokmi nakopené, nás rozdeľujúce (môžbyť až harampádim sa javiace) mohutné barikády, spoločnými silami upratať. Stav SGI KN je realita. Prevažne sa stretávame s ľudským prístupom, človek je tvor omylný, no aby to bolo ešte ľudské, tak s mierou, či primerane (nie ako pravidlo). Žiaľ výnimky potvrdzujúce aj toto pravidlo sa stále vyskytujú a aj v takom množstve, že sa až natíska posúdenie samotnej otázky čo je pravidlo a čo výnimka.
Vážené úradné overovateľky/ovia, máte azda za to, že aj v tomto prípade je chyba ako už temer tradične a a priori v zhotoviteľoch GP?
Prajem Vám reálny pohľad na svet katastra i jeho až strašidelné smietky, vždy a ZÁSADNE, v SGI KN NEPOSTREHNUTEĽNÉ, no v GP do očí BIJÚCE, ktoré sú dôvodom na vrátenie GP, no ktoré vo svojej podstate vôbec také nie sú. Je to už desaťročia trvajúca tradícia. Je nepodstatné, o aké „podstatnosti“ kedy kráčalo, či to raz bola hrúbka čiary, priemer krúžku, sklon dĺžňa či veľkosť mäkčeňa. Vývoj je vývoj, ozajstné perpetum a vo svojej podstate je nielen nenáležité preceňovanie formy nad obsahom v každom čase, ale a hlavne kontraproduktívne. V dnešnej dobe inkarnovalo do „najpodstatnejšieho“, teda spôsobu označenia identických bodov. To len ako príklad. Ak sa dakomu máli, značky neplodnej a ostatnej plochy vo svojich variáciach snáď uspokoja aj toho najnáročnejšieho. Každý neveriaci Tomáš má možnosť uvedené overiť si vyhotovením čo i len jedného GP. Potom, samozrejme, len ak bude chcieť, môže zistiť, kde a v čom ozajstné problémy sú.
Po vyhotovení n+1 GP v rade, pravdepodobne príde na to, že MIMO ZASTAVANÉHO ÚZENIA OBCE sú v SGI KN dokumentujúcom postsocializovaný stav KN - C dáke IDENTICKÉ BODY úplne ZAVÁDZAJÚCE (aj zavadzajúce) a od 1. 12. 2009 už bolo veľmi neskoro MERAŤ a výsledky merania ODOVZDÁVAŤ v JTSK09/03 teda nelokalizovanom. Taktiež bolo EŠTE VIAC NESKORO pretransformovať VKMč MIMO ZASTAVANÉHO ÚZENIA OBCE do JTSK03 už do „prvého opravného“ termínu (1. 4. 2011) a v týchto lokalitách merať povinne, bez výnimky v JTSK03 a BEZ DEFORMOVANIA PRESNÝCH MERANÍ. Za takmer 20 mesiacov mohlo byť dôstojných, úrovni doby a techniky odpovedajúcich výsledkov viac ako za priehrštie, na ktoré mohol byť kataster aj právom hrdý. Komu bolo a je aj naďalej žiadúce sa PÝŠIŤ nedôstojnými DEFORMÁTMI a JEDNOTNE na celučičkom Slovensku?
Je taký problém dospieť k poznaniu, že NÁLEŽITÉ je OPRAVOVAŤ to, čo aj v skutočnosti pochybením UTRPELO. Za adekvátnu mám aj prijateľnejšiu formu, na rozdiel od zaužívanej, keď sme nútení produkovať takmer bezplatne a takmer kompletne ďalší GP na opravu operátu KN. Sú ozaj nepodstatné otázky, kto pochybenia spôsobil, kto ich pri preberaní prehliadol a či boli za svoju činnosť odmeňovaní? Kto má vypracovať dokumentáciu na opravu, kto má a prečo znášať náklady na opravu? Pochybil on vôbec? Je profesionálne čestný takýto prístup? Je vôbec NÁLEŽITÁ, z pohľadu logiky, takáto zaužívaná činnosť?
Povestnou čerešničkou na torte sú GP „zodpovedne“ vyhotovené podľa ROEPov. Nejedna lokalizačná škica (insitné umelecké dielo) bola vektorizovaná, cestou necestou ROEPu aj „autentifikovaná“. Cesta aj s necestou pritom nafúknutá do šírky len na dvojnásobok (v tom insitnom umeleckom diele, aby bolo možné vtesnať označenie pozemku, teda parcelné číslo, musel byť jeho obraz až neúmerne zväčšený, čo sa až trestuhodne opomínalo), v GP riešená parcela KN – E neraz aj temer celá lokalizovaná na susednom pozemku, avšak na mm presne podľa ROEPu. Jeden príklad za všetky:

Fialovou je GP (stav registra C-KN), modrou ako mal byť,  
zelené plochy sú rozdiely v neprospech a žlté sú síce v prospech, ale na cudzom

Ešteže to slovutný pán Gauss nevidí, do jeho krivky sa nezmestí toľko súladov GP s ROEPmi a až na mm presne. ROEPy z akých to podkladov a GP na základe vyšetrenia(?) stavu v teréne a jeho zamerania! GP úradne overený! Ako nazvať všeobecnú spokojnosť úradných overovateľov s popísaným stavom?
Doprajte si prosím čas na rozmyslenie a buďte pri tom veľkorysí. Za ten čas budem písmom uvažovať. Nie je a nie len v danom prípade úradný overovateľ aj s celým inštitútom či filozofiou úradného overovania v podstate nadbytočný? Pomôžte mi prosím, aký je jeho prínos? V kontrole súladu doterajšieho stavu v GP so stavom v KN, ktorý sa aj jednu jedinú sekundu po údere pečiatky úradného overovateľa na GP môže zmeniť a už to nikoho ani v najmenšom nieže netrápi, ale ani nezaujíma? Nie je to len kontrola pre kontrolu? Alebo v kontrole dodržania právoplatnej výmery parcely KN – E stvorenej z lokalizačných škíc? Či snáď v rokmi osvedčenej kontrole správnych parametrov mäkčeňov a dĺžňov? O registri C – KN ani nehovoriac. Alebo predsa. Ruku na srdce, spĺňala kritéria THM dobová účelová mapa pre útvar hlavného architekta zameraná Dahltou, vynášaná polárnym koordinátografom s hrubými chybami, zato však (v roku 1978?!) na hliníkové dosky (boli to len nadnormatívne nostalgiou zaváňajúce zásoby a preto?), digitalizovaná pravouhlým koordinátografom. Pritom do dnešných dní existujú pôvodné „Dahltové“ zápisníky (dĺžky merané a zaznamenané na 0,1m, reálna presnosť merania teda 0,2 až 0,3m, to je 3. trieda presnosti?). Aby toho nebolo málo, s dodatočným (až po mapovaní) miestnym šetrením? A bodové pole v podobe vloženého polygónového ťahu medzi dva zhusťovacie body, z ktorých jeden bol veža kostola, teda nepriame pripojenie ťahu o dĺžke asi 3,5km, stabilizované tak, že po prvej zime odhŕňania snehu ostalo len torzo? Kto to nielen schválil, ale aj vtedy ešte do EN prevzal? To bola obdivu hodná „technológia“!? Neinšpirovala tvorcov ROEPových technológií? Či to bolo len nepostrehnuté varovanie ako nie?
Komu poskytnutý čas stačil a pomôže mi s pomenovaním? Ale páni len slušne. Vyslovene Vás o to prosím!
Nedá mi neprirovnať súčasný stav v katastri, k nádherným letným šatám z matérie a vo farbách podľa osobného výberu, ušité každej na mieru, po poslednej skúške dohotovené, perfektne vypracované a na dôvažok jednotne prefarbené na kaki farbu. Všeobecná „popularita“ uvedenej farby a s ňou spojené súvislosti mám za dostatočne napovedajúce. Bude sa ľúbiť?

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára